Smärta vid ledgångsreumatism kan förklaras av antikroppar

2019-06-14

Antikroppar som finns i leden redan innan ledgångsreumatism bryter ut, kan orsaka smärta även i frånvaro av ledinflammation. Det skriver Karolinska Institutet i ett pressutskick. Forskarna tror att fyndet kan vara en generell mekanism vid autoimmunitet och att resultaten kan ligga till grund för nya sätt att minska icke-inflammationskopplad smärta vid både ledgångsreumatism och andra autoimmuna sjukdomar.

Ledgångsreumatism, reumatoid artrit, är en autoimmun sjukdom där kroppens egna försvarsceller angriper brosk och ben i lederna. Sjukdomen drabbar ungefär en på hundra personer i Sverige.

Det första symtomet är ofta enbart ont i lederna. Men redan innan smärtan kommer producerar kroppen försvarsmolekyler, så kallade autoantikroppar, mot proteiner i leden. I samverkan med forskare vid Karolinska Institutet har Kim Kultima undersökt hur dessa antikroppar kan genererar smärta. Studien publiceras nyligen i tidskriften Journal of Experimental Medicine.

Läs hela pressutskickat från Karolinska Institutet.

Läs publikationen.