Pandemi
Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri har här samlat information om psykosociala aspekter av spridningen av coronavirus. Informationen kan komma att uppdateras eller ändras framöver.
Vi bistår även medier och organisationer med ytterligare information. Här är några exempel:
Ny studie: Det har fått oss att må bra under pandemin
UNT.se Intervju med Rakel Eklund, forskare vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri om daily uplifts covid-19 pandemi forskningen. (27 februari 2022)
Ny forskning: Det här har fått oss att må bra – trots pandemin
SVT.se nyheter, En ny studie vid Uppsala universitet har undersökt vad som fått oss att må bra i vardagslivet under pandemin. – Det sociala nätverket har haft en riktigt stor betydelse, säger Rakel Eklund, forskare vid kunskapscentrum för katastrofpsykiatri, Uppsala universitet.
(20 januari 2022)
Så håller du humöret uppe i karantän
Vänner viktigt vid pandemileda
Vänner viktigt vid pandemileda
Här tackar en av tre nej till Astra Zenecas vaccin
Sveriges Radio, Godmorgon världen; Intervju med Filip Arnberg, psykolog och programdirektör för KcKP. Pandemin har aktualiserat vår uppfattning av risk. Helt plötsligt ställs vi inför risker vi tidigare inte behövde hantera i vår vardag. Vi umgås mer sällan över generationsgränser, undviker kollektivtrafiken, tvättar händerna och håller avstånd. Men vad händer med vår riskuppfattning när vi får en lösning - ett vaccin - som i sin tur kan medföra risk? (25 April 2021)
Så stöttas de drabbade
Sveriges Radio P1: Vetlandas krisgrupp arbetar vidare med att hjälpa de som drabbats, anhöriga och vittnen efter knivattackerna. Filip Arnberg, traumapsykolog och chef över kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet, berättar om hur man bäst hjälper efter ett trauma. (5 mars 2021)
De psykologiska bojorna kan vara starka
Svt.nyheter: Intervju med Filip Arnberg, psykolog och programdirektör för KcKP.
Många omständigheter kring den man som uppges ha hållit isolerad från omvärlden i 28 år är fortfarande oklara. En fråga många ställer sig är varför han inte flydde eller larmade om hjälp.
– Man behöver inte ha ett hänglås på dörren, de psykologiska bojorna kan vara nog så starka, säger psykologen Filip Arnberg i Aktuellt. (3 december 2020)
Så ska vi orka hålla i restriktionerna: ”Stå emot passiviteten”
Så klarar du restriktionerna: "Skärp dig"
TT intervju med Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi och expert på katastrofpsykologi, spridd i flera medier. (29 oktober 2020)
Psykolog: ”Ta hand om dig fysiskt och psykiskt”
SVT Aktuellt, intervju med Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi och expert på katastrofpsykologi. (30 oktober 2020)
Moralisk stress
Sveriges Radio, Kropp och själ, P1s hälsojournalistiska program: Intervju med Filip Arnberg, psykolog och programdirektör för KcKP. (1 september 2020)
Hur påverkas vi av att arbeta hemma?
P4 Uppland, Sveriges radio, Förmiddag med Petra Blomqvist: Intervju med psykolog Kerstin Bergh Johannesson om hur vi påverkas av att arbeta hemma under Corona pandemin. (14 maj 2020)
Beredd på katastrofer
Forskarpodden avsnitt 49, Uppsala universitet med Filip Arnberg om katastrofpsykiatri och coronapandemin, ”Beredd på katastrofer”. Forskarpodden finns på olika poddläsare som Itunes, Podbean och Spotify. (8 maj 2020)
Relationer under yttre press
Godmorgon världen, Sveriges radio: När man ställs inför situationer som är okända eller påverkar en starkt så kan man få se reaktioner från till exempel sin partner som man tidigare inte kände till. Vad beror det på och vad kan det få för konsekvenser? Hör en kvinna som ser detta hända nu och hör Filip Arnberg som är psykolog på Akademiska sjukhuset i Uppsala. (2 april 2020)
Psykologen svarar på tittarnas Corona-oro
TV4, program Efter 5: Många är oroliga över coronavirusets framfart, ekonomin och framtiden. Psykolog Filip Arnberg ger råd hur man ska tackla oron och svarar på tittarnas frågor. (27 mars 2020)
Moralisk stress kan drabba vårdpersonal i covid-19-krisen
Under rådande situation med allt fler covid-19-smittade och en allt mer belastad sjukvård kan personalen hamna i svåra situationer och val. Forskare vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet har i tidskriften Prehospital and Disaster Medicine nyligen publicerat en sammanställning av kunskapsläget om begreppet moralisk stress, dess risk- och skyddsfaktorer samt troliga följder. De ger också förslag på hur de negativa effekterna kan minskas. Klicka här för att läsa hela publikationen (27 mars 2020)
Förmiddag med P4 Uppland
Filip Arnberg, psykolog och programdirektör vid KcKP gästar Mattias Persson i Förmiddag med P4 Uppland (27 mars 2020)
"Psykologerna: Så motverkar du ensamhet och tristess"
SVT Nyheter Uppsala: Uppsalapsykologerna Johan Waara och Kerstin Bergh Johannesson förklarar varför vi hamstrar – och vad vi kan göra för att inte bli isolerade i coronatider. (23 mars 2020)
"Så tar du dig igenom coronakrisen"
Vetenskapspodden, Sveriges radio P1; Prata med varandra, dela de goda exemplen och gå ut på promenader. Vi tar hjälp av katastrofpsykolog Filip Arnberg för att förstå hur vi beter oss och hur vi borde bete oss. (21 mars 2020)
"Därför drar vi oss undan andra vid smittspridning"
Intervju i Vetenskapsradion, SverigesIn radio, med Filip Arnberg, psykolog och programdirektör vid KcKP (20 mars 2020)
"Så hanterar du din oro - expertens bästa tips"
Så hanterar du din oro – expertens bästa tips (TT, olika medier)
När samhället kastas in i kris tar känslorna lätt över. Det är naturligt att bli orolig, men hur gör man för att inte fastna i en ond cirkel? (16 mars 2020)
”De flesta agerar rationellt i en hotsituation”
Vid stora hot som utsätter många för fara är begäret efter information stort, nästan omättligt. Men för de som lider av oro och psykisk ohälsa kan det vara viktigt att ta en paus från det ständiga nyhetsflödet om coronaviruset, enligt Filip Arnberg, programdirektör vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri i Uppsala.
Klicka här för att läsa hela artikeln Uppsala universitet, 11 mars 2020