Aktuellt
Under denna rubrik hittar du information om aktuella dokument, aktuella kurser, konferenser och annat material som vi vill uppmärksamma.
Du som söker information om psykosociala aspekter av allvarliga händelser hittar information till både drabbade och personal på vår webbsida. Se under råd och behandling. Vi förmedlar kunskap till organisationer, allmänhet och media. Utgivna rapporter och böcker från KcKP finns under fliken Rapporter och böcker. Har du ytterligare frågor, kontakta oss per mail eller telefon.
Att ta hand som sig själv och möta andra i en orolig tid
Rakel Eklund, forskare vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri gästade föreningen Minds volontärer där deltagarna var från självmordslinjen, äldrelinjen och föräldralinjen. Rakel föreläste om ”att ta hand som sig själv och möta andra i en orolig tid”. (16 mars 2022)
Öppna hemmet för flyktingar ett stort ansvar
Nyhetsbyrån TT; Öppna hemmet för flyktingar ett stort ansvar (mars 2022)
Det är okej att ta en paus från kriget
Svenska Dagbladet, Det kan vara svårt att inte känna oro över det som sker i Ukraina. Vad kommer hända härnäst? Hur kommer Sverige påverkas? Oron kan vara svår att stänga av – men det går att ta en paus från den, menar experter. Intervju med Rakel Eklund, forskare vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri. (5 mars 2022)
Artikeln är publicerad i SvD och ett 30-tal lokaltidningar (se länk till Retriever).
Har du fastnat i krigsrapporteringen – kolla på sport
Ny studie: Det har fått oss att må bra under pandemin
UNT.se Intervju med Rakel Eklund, forskare vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri om daily uplifts covid-19 pandemi forskningen. (27 februari 2022)
Rakel Eklund fick 80 000 kronor av Spädbarnsfondens forskningsfond 2021
Spädbarnsfonden.se, Rakel Eklund är en av sju forskare som har fått medel av Spädbarnsfondens forskningsfond 2021. Rakel, är forskare vid Kunskapscentrum i katastrofpsykiatri, Uppsala universitet och forskar om en hjälp app ”Min Sorg”.
(25 januari 2022)
Ny forskning: Det här har fått oss att må bra – trots pandemin
SVT.se nyheter, En ny studie vid Uppsala universitet har undersökt vad som fått oss att må bra i vardagslivet under pandemin. – Det sociala nätverket har haft en riktigt stor betydelse, säger Rakel Eklund, forskare vid kunskapscentrum för katastrofpsykiatri, Uppsala universitet.
(20 januari 2022)
Så håller du humöret uppe i karantän
Vänner viktigt vid pandemileda
Vänner viktigt vid pandemileda
Råd och behandling
En förteckning över regionfinansierade specialistteam för behandling av traumarelaterad psykisk ohälsa för vuxna och för barn (2019/2020) återfinns i form av tabeller under fliken Råd och behandling. Tabellen uppdateras allteftersom ny information framkommer.
Ny rapport: Omvärldsbevakningen av Kunskapscentrum inom psykotraumatologi
Omvärldsbevakningen omfattar primärt perioden 18 maj till 17 september 2021,
men berör även händelser kort före och efter denna period. Inom ramen
för bevakningen, har denna rapport en ambition att övergripande sammanfatta
relevanta händelser utifrån ett psykotraumatologiskt perspektiv,
samt peka på publikationer av relevans för fältet som har publicerats
i närtid. Omvärldsbevakning psykotraumatologi, 2021
Rapport Inventering av kapacitet för vård av traumarelaterad psykisk ohälsa i Sverige 2019/2020
Information om Corona
Här tackar en av tre nej till Astra Zenecas vaccin
Sveriges Radio, Godmorgon världen; Intervju med Filip Arnberg, psykolog och programdirektör för KcKP. Pandemin har aktualiserat vår uppfattning av risk. Helt plötsligt ställs vi inför risker vi tidigare inte behövde hantera i vår vardag. Vi umgås mer sällan över generationsgränser, undviker kollektivtrafiken, tvättar händerna och håller avstånd. Men vad händer med vår riskuppfattning när vi får en lösning - ett vaccin - som i sin tur kan medföra risk? (25 April 2021)
Så stöttas de drabbade
Sveriges Radio P1: Vetlandas krisgrupp arbetar vidare med att hjälpa de som drabbats, anhöriga och vittnen efter knivattackerna. Filip Arnberg, traumapsykolog och chef över kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet, berättar om hur man bäst hjälper efter ett trauma. (5 mars 2021)
De psykologiska bojorna kan vara starka
Svt.nyheter: Intervju med Filip Arnberg, psykolog och programdirektör för KcKP.
Många omständigheter kring den man som uppges ha hållit isolerad från omvärlden i 28 år är fortfarande oklara. En fråga många ställer sig är varför han inte flydde eller larmade om hjälp.
– Man behöver inte ha ett hänglås på dörren, de psykologiska bojorna kan vara nog så starka, säger psykologen Filip Arnberg i Aktuellt. (3 december 2020)
Så ska vi orka hålla i restriktionerna: ”Stå emot passiviteten”
Så klarar du restriktionerna: "Skärp dig"
TT intervju med Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi och expert på katastrofpsykologi, spridd i flera medier. (29 oktober 2020)
Psykolog: ”Ta hand om dig fysiskt och psykiskt”
SVT Aktuellt, intervju med Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi och expert på katastrofpsykologi. (30 oktober 2020)
Moralisk stress
Sveriges Radio, Kropp och själ, P1s hälsojournalistiska program: Intervju med Filip Arnberg, psykolog och programdirektör för KcKP. (1 september 2020)
Hur påverkas vi av att arbeta hemma?
P4 Uppland, Sveriges radio, Förmiddag med Petra Blomqvist: Intervju med psykolog Kerstin Bergh Johannesson om hur vi påverkas av att arbeta hemma under Corona pandemin. (14 maj 2020)
Beredd på katastrofer
Forskarpodden avsnitt 49, Uppsala universitet med Filip Arnberg om katastrofpsykiatri och coronapandemin, ”Beredd på katastrofer”. Forskarpodden finns på olika poddläsare som Itunes, Podbean och Spotify. (8 maj 2020)
Relationer under yttre press
Godmorgon världen, Sveriges radio: När man ställs inför situationer som är okända eller påverkar en starkt så kan man få se reaktioner från till exempel sin partner som man tidigare inte kände till. Vad beror det på och vad kan det få för konsekvenser? Hör en kvinna som ser detta hända nu och hör Filip Arnberg som är psykolog på Akademiska sjukhuset i Uppsala. (2 april 2020)
Psykologen svarar på tittarnas Corona-oro
TV4, program Efter 5: Många är oroliga över coronavirusets framfart, ekonomin och framtiden. Psykolog Filip Arnberg ger råd hur man ska tackla oron och svarar på tittarnas frågor. (26 mars 2020)
Moralisk stress kan drabba vårdpersonal i covid-19-krisen
Under rådande situation med allt fler covid-19-smittade och en allt mer belastad sjukvård kan personalen hamna i svåra situationer och val. Forskare vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet har i tidskriften Prehospital and Disaster Medicine nyligen publicerat en sammanställning av kunskapsläget om begreppet moralisk stress, dess risk- och skyddsfaktorer samt troliga följder. De ger också förslag på hur de negativa effekterna kan minskas. Klicka här för att läsa hela publikationen (27 mars 2020)
Förmiddag med P4 Uppland
Filip Arnberg, psykolog och programdirektör vid KcKP gästar Mattias Persson i Förmiddag med P4 Uppland (27 mars 2020)
"Psykologerna: Så motverkar du ensamhet och tristess"
SVT Nyheter Uppsala: Uppsalapsykologerna Johan Waara och Kerstin Bergh Johannesson förklarar varför vi hamstrar – och vad vi kan göra för att inte bli isolerade i coronatider. (23 mars 2020)
"Så tar du dig igenom coronakrisen"
Vetenskapspodden, Sveriges radio P1; Prata med varandra, dela de goda exemplen och gå ut på promenader. Vi tar hjälp av katastrofpsykolog Filip Arnberg för att förstå hur vi beter oss och hur vi borde bete oss. (21 mars 2020)
"Därför drar vi oss undan andra vid smittspridning"
Intervju i Vetenskapsradion, SverigesIn radio, med Filip Arnberg, psykolog och programdirektör vid KcKP (20 mars 2020)
"Så hanterar du din oro - expertens bästa tips"
Så hanterar du din oro – expertens bästa tips (TT, olika medier)
”De flesta agerar rationellt i en hotsituation”
Vid stora hot som utsätter många för fara är begäret efter information stort, nästan omättligt. Men för de som lider av oro och psykisk ohälsa kan det vara viktigt att ta en paus från det ständiga nyhetsflödet om coronaviruset, enligt Filip Arnberg, programdirektör vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri i Uppsala.
Klicka här för att läsa hela artikeln Uppsala universitet, 11 mars 2020
3 April 2020: Förmiddag om terrorattacken på Utoya
Plats: Saturnus konferens, Hornsgatan 15, Stockholm
Efter terrorattentatet 22 juli 2011 i Norge startade en ambitiös uppföljning av de drabbade och deras familjer, och nu kommer Grete Dyb och Synne Øyie Stensland som leder projektet till Sverige för att berätta om vad de har lärt sig hittills.
Evenemanget arrangeras av Svenska Psykotraumaföreningen i samarbete med Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri. Mer information och anmälan finns på Svenska Psykotraumaföreningens hemsida https://psykotrauma.org/evenemang/3-april-2020-formiddag-om-terrorattacken-pa-utoya/.
Ny rapport - En översikt av femton års forskning efter tsunamikatastrofen
En rapport från Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri sammanfattar huvudfynden från femton år av publicerade vetenskapliga artiklar och rapporter som berör psykosociala aspekter för nordiska tsunamidrabbade under de 15 år som gått sedan händelsen.
Psykosociala konsekvenser av tsunamikatastrofen 2004 ur ett nordiskt perspektiv: En översikt av femton års forskning. Rapport nr 2019:1. Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri. Bergh Johannesson, K. (2019).
International Society for Traumatic Stress Studies (ISTSS)
Personal från Kckp kommer att delta vid konferensen International Society for Traumatic Stress Studies (ISTSS) 35th Annual Meeting, 14-16 November, 2019, Boston, USA. Årets tema på konferensen är trauma och återhämtning (Trauma, Recovery, and Resilience: Charting a Course Forward).
European Society for Traumatic Stress Studies (ESTSS)
Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri representerades av Filip Arnberg, Kristina Bondjers och Ida Hensler på European Society for Traumatic Stress Studies (ESTSS) konferens, ”Trauma in Transition: Building Bridges”, i Rotterdam den 14-16 juni 2019. Konferensen hålls vartannat år och syftar till att delge kunskap och skapa samarbeten mellan forskare, kliniker och andra aktörer inom området traumatisk stress.
Vid årets konferens närvarade ca 700 deltagare från hela världen. Ida Hensler presenterade lärdomar och rekommendationer för appbaserade studier. Kristina Bondjers presenterade resultat från TRACES-studien angående de psykometriska egenskaperna hos ett bedömningsinstrument för ICD-11 PTSD och Komplex PTSD. Konferensen gav också tillfälle till flera möten om pågående och framtida samarbetsprojekt.
Konferensen anordnas av lokala organisationer i samarbete med ESTSS, den största internationella föreningen inom fältet. Centrumchef Filip Arnberg är styrelsemedlem i ESTSS och har också under flera år deltagit i referentbedömningen av inskickade bidrag till konferensen. Nästa konferens sker 16-19 juni 2021, i Belfast, Nordirland, och har temat ”Trauma and resilience through the ages: A life course perspective”. Den som är intresserad av att veta mera kan kontakta Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri eller läsa mera hos Svenska Psykotraumaföreningen, som är en del av ESTSS: www.psykotrauma.org
Pris till Kerstin Bergh Johannesson vid KcKP på EMDR EUROPE
Sommaren 2019 firade EMDR Europa sitt 20-årsjubileum i Krakow, Polen. Temat för konferensen denna gång var ”Connecting people, connecting Europe” och hade samlat representanter från 50 nationer. Konferensen kom att präglas av att EMDR terapins grundare, Francine Shapiro, avled strax innan konferensen ägde rum. Minnet av henne och hennes stora betydelse för traumabehandling runt om i världen fick ett särskilt utrymme.
I samband med 20-årsjubileet fick Kerstin Bergh Johannesson ta emot utmärkelsen ”David Servan Schreiber Award” vilket vi på KcKP är mycket stolta över. Motiveringen var ”Her outstanding contribution for the foundation of EMDR Europé Association”.
Kerstin Bergh Johannesson, bitr programdirektör vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri i Uppsala, är vice ordförande för EMDR Europa.
EMDR Europa är en sammanslutning av psykologer, psykoterapeuter och psykiatriker från 27 medlemsländer med över 25 000 medlemmar. Organisationen vill främja tillgången till och utvecklingen av EMDR som en evidensbaserad, empiriskt grundad psykoterapeutisk metod för behandling av konsekvenser som kan följa efter psykiska trauman (www.emdr-europe.org). Organisationen stöttar forskning, utbildning och humanitärt stöd som är relaterat till psykisk traumatisering.
KcKP med i podd om posttraumatiskt stressyndrom
Kerstin Bergh Johannesson blir intervjuad i podden Allt du velat veta, nr 189, Om posttraumatiskt stressyndrom. Avsnittet publicerades 2019-04-08.
Ny bok Innovations in CBT for childhood anxiety, OCD and PTSD
I denna nyutkomna antologi (utgivare är Cambridge University Press) finns ett kapitel om EMDR terapi, Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), som är skrivet av Kerstin Bergh Joahnnesson vid KcKP, Abdulbaghi Ahmad (Inst för neurovetenskap, barnpsykiatri) och Margareta Fribergh Weschke.