Pristagare - Institutionens dag
2018-11-16
Vid Institutionens dag, 15 november, belönades ett antal personer med fina priser.
Bästa poster - Stephanie Herman
Bästa korta, muntliga presentation - Tove Hoffman
Bästa avhandling - Gabriel Arefalk
Unga forskare - Daniel Espes, Shafqat Ahmad, Maria Pereira
Regnells pedagogiska pris - Albert Christersson
-
Pristagare - Institutionens dag
Vid Institutionens dag, 15 november, belönades ett antal personer med fina priser.
-
Inbjudan till mentorskapsprogram
Insitutionen för medicinska vetenskaper startar i början på nästa år ett mentorskapsprogram för disputerade forskare på postdoktornivå och åren närmast efter postdoktortiden. Syftet med programmet är att ge kollegor i tidig karriär stöd för att utveckla sin yrkesroll och bättre förstå sin potential och de olika möjligheter akademin erbjuder.
-
Hantering av trakasserier - Kontaktpersoner för lika villkor
Två av institutionens medarbetare, Mårten Fryknäs och Helena Vretman, har utsetts till kontaktpersoner för lika villkor. Du kan kontakta dem om du sett eller utsatts för trakasserier. Du kan läsa mer nedan eller på sidan "Om oss" där informationen kommer att ligga permanent.
-
Kungl. Vetenskaps-Societetens Thuréus-pris till professor Stefan James, IMV
Kungl. Vetenskaps-Societeten delade 4/9 vid en ceremoni i Museum Gustavianum i Uppsala ut Thuréus-priset, med en prissumma på 100.000 kr. Priset gick till:
Professor Stefan James, Institutionen för medicinska vetenskaper och Uppsala kliniska forskningscentrum (UCR), Uppsala universitet, för utvecklandet av nya behandlingar vid akut kranskärlssjukdom och banbrytande insatser knutna till svenska kvalitetsregister.
-
ERC Startbidrag till Tove Fall
Tove Fall vid institutionen för medicinska vetenskaper har tilldelats ett ERC Starting Grant från det europeiska forskningsrådet European Research Council (ERC). Anslaget uppgår till 1,5 miljoner Euro och projektet löper över en femårsperiod. Det prestigfulla anslaget tilldelas unga, lovande forskningsledare. I 2018 års utlysning får 403 forskningsprojekt inom samtliga forskningsdiscipliner i EU dela på totalt 603 miljoner euro, varav 17 gick till Sverige.
-
Tove Fall invald i Sveriges unga akademi
Docent Tove Fall har valts in i Sveriges unga akademi. Där kommer hon bl.a. verka för att stärka kvaliteten på svensk forskning. Sveriges unga akademi är en tvärvetenskaplig akademi
för ett urval av de bästa yngre forskarna i Sverige. Akademins verksamhet består huvudsakligen av tre delar, tvärvetenskap, forskningspolitik och utåtriktat arbete. Akademin utgör en oberoende plattform som ger yngre forskare en stark röst i den forskningspolitiska debatten och som arbetar med att föra ut forskning till unga.
-
Flitigt nedladdad artikel
Journal of Internal Medicine meddelar att en av de 20 mest nedladdade artiklar som man publicerat 2016-2017 är Systemic lupus erythematosus: Still a challenge for physicians, 2017, Jan, 281, 1, s. 52-64, författad av Anders Bengtsson (LU) & Lars Rönnblom (IMV). Fram till slutet av år 2017 hade den laddats ner 3150 gånger.
-
Utlysning, Familjen Olinder-Nielsens fond för infektionsmedicinsk forskning
Stiftelsen Familjen Olinder-Nielsens fond för utlyser bidrag för infektionsmedicinsk forskning
-
Diabetespris till Daniel Espes
“The Scandinavian Society for the Study of Diabetes (SSSD)” ger årligen ett
Daniel Espes pris till en ungforskare som publicerat en viktig artikel inom fältet klinisk diabetesforskning. Årets pristagare är Daniel Espes vid IMV, som utsågs till pristagare vid sällskapets möte i Åbo tidigare under april i år.
-
Arbetar du med persondata? Föreläsningar om GDPR
Universitetet anordnar föreläsningar om GDPR, den nya dataskyddsförordningen, som träder i kraft 25 maj. Anmäl dig och läs mer här.
-
Bekämpningsmedel påverkar biologisk ålder
I en artikel författad av bl.a. Monica Lind och Lars Lind visas ett samband mellan halter i kroppen av bekämningsmedel och biologisk ålder, mätt som metylering av DNA.
-
SSMF:S stora anslag till Ziad Hijazi
Ziad Hijazi har erhållit SSMF:s Stora anslag, Etableringsstöd för yngre forskare, 4 år.
-
Åldrande och kardiovaskulära riskfaktorer, uppmärksammad studie
En nyligen publicerad artikel med flera författare (Lars Lind, Johan Sundström) från IMV har uppmärksammats i medier (SR och UNT).
-
VR-bidrag till Dan Norbäck för ett svensk-kinesiskt samarbetsprojekt
Dan Norbäck har beviljats bidrag av Vetenskapsrådet för ett projekt om hälsoeffekter av luftmiljön ute och inomhus. Projektet sker i samarbete med Zhuohui Zhao, Fudanuniversitetet i Shanghai.
-
Anslag Till Josef Järhult från Vetenskapsrådet/JPIAMR
Vetenskapsrådet har i en utlysning via Joint Programme Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR) tilldelat Josef Järhult ett bidrag.
-
Anslag till Thomas Tängdén från Vetenskaprådet/JPIAMR
Vetenskapsrådet har i en utlysning via Joint Programme Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR) tilldelat Thomas Tängdén ett anslag för forskning om optimerad användning av antibiotika.
-
Stort anslag från SciLifeLab till Mia Wadelius
SciLifeLab har beviljat en ansökan med Mia Wadelius som huvudsökande 10 miljoner kronor. Projektet, där också Lili Milani och Pär Hallberg medverkar är för farmakogenetiska studier med helgenomsekvensering av närmare 1000 prover från patienter med läkemedelsbiverkningar.
-
Vi accepterar inte trakasserier
Under hashtagen #akademiuppropet publicerade kvinnliga forskare i fredags ett upprop mot sexuella trakasserier inom akademin. Inga typer av trakasserier eller diskriminering får förekomma inom insitutionen eller Uppsala universitet. Läs mer.
-
Uppmärksammad IMV-Artikel
I en artikel i Scientific Reports rapporterar författarna att hundägare i en studie hade lägre risk att dö av hjärtsjukdom. Särskilt tydligt var detta i ensamhushåll. Mwenya Mubanga, Liisa Byberg, Christoph Nowak, Agneta Egenvall, Patrik K Magnusson, Erik Ingelsson och Tove Fall har forskat och skrivit artikeln som uppmärksammats mycket. Se artikel , pressmeddelande och vad som skrivs av UNT, BBC, Time och Huffington post.
-
Beviljat VR-projekt, Mats Gustafsson
Mats Gustafsson vid IMV har beviljats projektbidrag av Vetenskapsrådet, NT.
-
Anslag till Lars Rönnblom för SLE-forskning
Svenska Läkaresällskapet har beviljat ett anslag för forskning om den autoimmuna reumatiska sjukdomen SLE till ett projekt med Professor Lars Rönnblom som koordinator.
-
Utlysning av strategiska forskningsmedel
Institutionen öppnar en utlysning av medel för strategisk forskning. Institutionens professorer
och docenter kan söka bidrag. Medfinansiering krävs.
-
VR-bidrag, Håkan Melhus
Håkan Melhus projekt handlar om "Studier av vitamin A och D".
-
VR-bidrag, Per-Ola Carlsson
Per-Ola Carlsson ansökan hade titeln "Translationella studier av insulinproducerande celler framtagna från inducerade pluripotenta stamceller"
-
Beviljat VR-projekt, Ann-Christine Syvänen
I det projekt som beviljats Ann-Christine Syvänen har Jonas Carlsson Almlöf också en viktig roll och titeln på projektet är: ”Genetisk variation och genuttrycksprofiler i enskilda celler vid systemisk lupus eythematosus (SLE)”
-
Beviljat VR-projekt, Per Hellström
Per Hellström har beviljats ett projektbidrag från Vetenskapsrådet med titeln:
Behandling av inflammatorisk tarmsjukdom med anaerob odlad human intestinal mikrobiota; avancerad monitorering av tarminflammation
-
Projektbidrag från Vetenskapsrådet till IMV
I den stora ansökningsomgången har Vetenskapsrådet glädjande nog beviljat projektbidrag till fyra av institutionens forskare: Per-Ola Carlsson, Ann-Christine Syvänen, Håkan Melhus och Per Hellström. Du kommer att kunna läsa mer om vad ansökningarna handlar om bland kommande nyheter.
-
Protokoll för institutionsstyrelsemöte
Protokollet för institutionstyrelsemötet den 20 juni finns nu tillgängligt.
-
Ny genetisk kunskap, intestinala neuroendokrina tumörer
Nya genetiska pusselbitar rapporteras i en studie av små intestinala neuro-endokrina tumörer. Sex gener som muteras med hög frekvens vid sjukdomen har identifierats. En av dessa är MUTYH som har en funktion i DNA-reparation. Eva Tiensuu Jansson är korresponderande författare.
-
De nya Institutionsstyrelsen
Institutionsstyrelsen kommer från den 1 juli att bestå av:
Ledamöter: Korporation
Håkan Melhus Lärare
Eva Lindberg Lärare
Tove Fall Lärare
Jan Eriksson Lärare
Karin Eriksson T/A-personal
Linda Dunder DoktoranderSuppleanter: Korporation
Mårten Fryknäs Lärare
Andrei Malinovschi Lärare
Eva Baecklund Lärare
Annica Jacobson Rasmusson Lärare
Gustaf Floderus T/A-personal
Per Eriksson Doktorander
Valdeltagande för de olika korporationerna:
Lärare 30 %
T/A-personal 26 %
Doktorander 6 %I Institutionsstyrelsen ingår också Prefekten och studentrepresentanter.
-
Pedagogiskt pris
Martin Wohlin vid vår institution har tilldelats 2017 års pedagogiska pris inom medicin och farmaci.
-
Bästa valbara kurs
Vi glädjer oss åt att en av institutionens valbara kurser utsetts till bästa valbara kurs HT 2016 av studenterna på Läkarprogrammet!
-
Valresultat, Institutionsstyrelseval.
Resultatet av valet till institutionsstyrelsen är klart. Valprotokollet är nu, 2017 05 05, anslaget på institutionens anslagstavla. Eventuell erinran mot valresultatet lämnas till prefekten inom 6 dagar efter anslagsdatum.
-
Om kontorslandskap
Anna Rask-Andersen vid IMV har skrivit en artikel i tidningen Sjukhusläkaren om arbete i kontorslandskap. Läs artikeln här.
-
Utlysning av medel från Olinder-Nielsens fond.
Härmed ledigförklaras forskningsanslag för år 2017 från Stiftelsen Familjen Olinder-Nielsens fond för infektionsmedicinsk forskning, deadline 12 juni 2017. >> Ansökningsblankett.
-
Nominerade till val av Institutionsstyrelse IMV
Nomineringen till val av institutionsstyrelse, IMV, 2017 är nu klar. Valdag är 2 maj, poströstning kan göras från 21 april.
-
Val till institutionsstyrelse, dags att nominera kandidater.
Nu kan du som finns med i någon av röstlängderna nominera kandidater till institutionsstyrelsen.
-
Otto Cars expert i FN:s nya grupp mot antibiotikaresistens
Otto Cars, seniorprofessor inom infektionsforskning vid Uppsala universitet och grundare av det internationella nätverket ReAct, blir en av experterna i en nyinrättad grupp inom FN som ska koordinera det internationella arbetet mot antibiotikaresistens. - >>
-
Utlysning av Institutionsstyrelseval
Den 13 mars utlyses valet av ny institutionsstyrelse. Institutionsstyrelsen väljs av anställda vid IMV. Kontrollera redan nu att ditt namn finns med i röstlängden och börja fundera på vilka du vill nominera som ledamöter i institutionstyrelsen. Här hittar du röstlängder och mer information om valet.
-
KOF17
Institutionen får besök av KOF17-panelen i vår. Information kommer inom kort.