Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet i samarbete, tar förstaplatsen i Diabetesbarometern 2022

2023-01-25

Sjukhusvården har tillsammans med primärvården inom Region Uppsala rankats som allra bäst inom diabetesvård i Sverige. Diabetsbarometern 2022 presenterades vid Världsdiabetesdagen den 14 november.

Jarl Hellman vid institutionen för medicinska vetenskaper, ordförande för Diabetesrådet – grattis till förstaplatsen!

– Tack! Det är helt otroligt roligt, ett teamwork verkligen, och ett strukturerat kvalitetsarbete i grunden med många eldsjälar som kämpar sedan lång tid. Det har aldrig hänt något liknande inom diabetesvården i Uppsala och det förtjänar verkligen att uppmärksammas. Vi har historiskt haft problem med dåliga data både inom sjukhus och primärvård om man ser lite längre tillbaka i tiden, sedan har det blivit successivt bättre faktiskt.

– Det är för övrigt allra första gången som man gör denna gedigna analys av diabetesvården med både kvalitetsdata från Register och ett stort underlag med patientenkäter med 40 % respons. Sedan finns det en förbättringspotential förstås, och väldigt roligt också med tanke på vårt multidisciplinära Centre of Excellence för typ 1 diabetes som finns här vid Akademiska sjukhuset sedan 2012.

– Med starkt fokus på vård, utbildning och forskning kan vi även fortsättningsvis – Akademiska sjukhuset/Region Uppsala och Uppsala universitet i samarbete – bidra till att diabetespatienterna får det bättre.

Text: Ebba Burman

Läs mer

Diabetesbarometern är en rapport från Svenska Diabetesförbundet som jämför regionerna när det gäller genomförda uppföljningar av patienters hälsa och behandlingsresultat. Det är en omfattande analys, som innehåller både svar från 3 500 personer med diabetes och behandlingsresultat från Nationella Diabetesregistret för 2021. Diabetsbarometern 2022 presenterades vid Världsdiabetesdagen den 14 november.

Svenska Diabetesförbundet

Relaterade länkar

Stora skillnader i diabetesvård i Sverige – men Uppsala bäst (sverigesradio.se)
Smart medicinteknik utvecklar diabetesvården (tt.se)

Senast uppdaterad: 2023-02-01