Malariaexpert Maria Lundberg välkomnar global satsning mot infektionssjukdomen

2019-04-26

Foto: Wikimedia Commons/James Gathany

Malaria är en infektionssjukdom som smittar via myggor som bär på en parasit. Drygt 200 miljoner människor framförallt i Afrika är drabbade. Akademiska sjukhuset skriver i sitt pressutskick att temat för årets World Malaria Day den 25 april är "Zero malaria starts with me", där Väldshälsoorganisationen (WHO) uppmanar alla länder att ta sitt ansvar för att vända utvecklingen.

– Dessvärre har den positiva trenden stagnerat globalt när det gäller minskad sjukdom och död. I vissa länder ses till och med en viss ökning under de senaste 1-2 åren, framförallt i de hårdast drabbade länderna i Afrika söder om Sahara, säger Maria Lundberg, infektionsläkare och malariaexpert på Akademiska sjukhuset, och fortsätter:

– De senaste åren har cirka 435 000 människor per år dött av malaria. Merparten är barn under fem år. Det innebär att ett barn dör varannan minut av en sjukdom som man både kan förhindra och behandla.

För att vända den negativa trenden har WHO startat en ny satsning "High burden to high impact: a targeted malaria response", något Maria Lundberg välkomnar.

Läs mer i Akademiska sjukhusets pressutskick.