Hjärtinfarktspatienter som har hund lever längre

2019-10-14

Forskare vid institutionen för medicinska vetenskaper har undersökt om hundägare har bättre överlevnad efter en hjärtinfarkt eller stroke. Resultaten visar att både strokepatienter och hjärtinfarktpatienter som äger en hund löpte lägre risk att dö under uppföljningen än de patienter som inte hade hund.

I en ny studie ledd av Tove Fall, veterinär och professor i molekylär epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, använde man information från det svenska Patientregistret tillsammans med Jordbruksverkets hundägarregister och Svenska Kennelklubbens register för att ta reda på om hundägande spelade någon roll för överlevnaden efter en hjärtinfarkt eller stroke. Information om alla patienter mellan 40 och 85 år som haft en stroke eller hjärtinfarkt mellan 2001 och 2012 ingick i materialet. Det här skriver Uppsala universitet om i ett pressmeddelande som publicerades den 8 oktober 2019. Läs hela pressmeddelandet här.

Forskarna kunde se att hundägande hade ett samband med bättre överlevnad i båda patientgrupperna. Tydligast var effekten för ensamstående hjärtinfarktspatienter. Där löpte hundägarna 33 procent lägre risk att dö än de ensamstående patienter som inte hade hund.

– Vi vet att social isolering och ensamhet är en stark riskfaktor för sämre hälsa och tidigare död. Tidigare studier har visat att hundägare upplever mindre social isolering och har mer interaktion med andra människor. Att ha hund är också en bra motivation för fysisk aktivitet, en viktig faktor i rehabilitering och välmående, säger Tove Fall.

Hittills har artikeln laddats ner 7000 gånger och har omskrivits av CNN, Times, Washington Post, CBS News och många fler. Se mediaträffarna här.

Lyssna på en radiointervju som BBC gjort här, ca 18 minuter in i programmet tas resultaten av studien upp.