IMV-forskare bland världens mest inflytelserika

2021-12-13

Lars Wallentin, Mia Wadelius, Stefan James och Jonas Oldgren är några av Uppsalaforskarna på den prestigefyllda listan över ofta citerade forskare.

- Det är en stor ära så klart, jag är jätteglad, säger Mia Wadelius.

I sin forskning studerar Mia genetiska förklaringar till hur vi reagerar på läkemedel och varför vissa får biverkningar, hust nu främst med koppling till vaccin mot covid-19.

- Men jag vill betona att nästan ingen får biverkningar av covidvaccinen, och att man ska vaccinera sig. För att få ihop tillräckligt med patienter behöver vi samarbeta med många länder, säger hon.

Genom åren har hon deltagit i flera internationella samarbeten vars studier citerats av många forskare. Och det är just citeringar som mäts när de mest inflytelserika forskarna de senaste decennierna listas av företaget Clarivate.

- Att få många citeringar ökar möjligheten att få fortsatta forskningsanslag så att du kan fortsätta med din forskning, säger Mia Wadelius.

Hennes glädje över att ha hamnat på listan är dubbel. Hon delar den nämligen med sin Bror, Patrik Brundin.

- Men han har vait verksam i Lund och ni i USA. Jag blev så glad när han mejlade och berättade, säger hon.

Listan  innehåller 6 602 forskare från 70 länder. Sverige bidrar med 50 namn. Från institutonen för medicinska vetenskaper kommer också hjärtprofessorerna Stefan James, Lars Wallentin och Jonas Oldgren.

Texten är hämtad från en artikel i Upsla Nya Tidning, publicerad 22 november 2021.

Senast uppdaterad: 2023-02-01