Kriget i Ukraina

Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri har här samlat information om psykosociala aspekter av kriget av Ukraina. Informationen kan komma att uppdateras eller ändras framöver.

Vi bistår även medier och organisationer med ytterligare information. Här är några exempel: 

Att ta hand som sig själv och möta andra i en orolig tid

Rakel Eklund, forskare vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri gästade föreningen Minds volontärer där deltagarna var från självmordslinjen, äldrelinjen och föräldralinjen. Rakel föreläste om ”att ta hand som sig själv och möta andra i en orolig tid”. (16 mars 2022)

Öppna hemmet för flyktingar ett stort ansvar

DN; UNHCR räknar med att fyra miljoner människor kommer att vara på flykt från Ukraina de närmaste veckorna. Flyktingströmmen har fått många att öppna sina hem. Men hur hjälper man och bemöter den som flytt sitt land? Intervju med Filip Arnberg är docent i klinisk psykologi, leg. psykolog samt centrumdirektör på Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet. (10 mars 2022)

Nyhetsbyrån TT; Öppna hemmet för flyktingar ett stort ansvar (mars 2022)

Det är okej att ta en paus från kriget

Svenska Dagbladet, Det kan vara svårt att inte känna oro över det som sker i Ukraina. Vad kommer hända härnäst? Hur kommer Sverige påverkas? Oron kan vara svår att stänga av – men det går att ta en paus från den, menar experter. Intervju med Rakel Eklund, forskare vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri. (5 mars 2022)

Artikeln är publicerad i SvD och ett 30-tal lokaltidningar (se länk till Retriever).

Har du fastnat i krigsrapporteringen – kolla på sport

UNT.se; När kriget i Ukraina går in på sin tredje vecka menar han att det är dags att läsa nyheter på ett annat sätt än när kriget först bröt ut. Intervju med Filip Arnberg är docent i klinisk psykologi, leg. psykolog samt centrumdirektör på Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet. (2022)

Last modified: 2022-03-30