Information för doktorander och handledare vid medicinska vetenskaper
Utbildningen på forskarnivå inom medicin och farmaci är i stort sett gemensam när det gäller kurser, blanketter och rutiner. Vissa saker är dock institutionsspecifika. På den här sidan har vi samlat information som är specifik för forskarutbildningen vid institutionen för medicinska vetenskaper - både för dig som är doktorand och för dig som är handledare.
Utlysning av doktorandplats vid IMV
- Fyll i blanketten ”Anmälan om inrättande av doktorandplats vid IMV” med uppgifter om projektet, kvalifikationskrav på den sökande samt IMVs finansieringsintyg "Blankett för planerad finansiering under forskarutbildningen", båda blanketterna finns i institutionens gruppyta på Medarbetarportalen, och skicka till Katarina Vangen vid IMVs forskarutbildningsgrupp (FUG).
- Fyll i utlysningsmallen "Annons doktorand UU" på institutionens gruppyta på Medarbetarportalen och skicka till Gabriella Widerberg på institutionens HR-avdelning.
- När FUG har beslutat om inrättande av doktorandplats skickar HR-avdelningen utlysningstexten för annonsering på universitetets hemsida.
- Efter ansökningstiden får handledaren uppgift om de sökande och gör urvalet.
- Efter urvalet ifylles en elektronisk ansökningsblankett för antagning till doktorandutbildning, se nedan under rubriken Ansökan till doktorandutbildning.
Enligt Högskoleförordningen (kap 7 § 37) behöver annonsering inte göras
- vid antagning av en doktorand som ska genomgå utbildningen inom ramen för en anställning hos en annan arbetsgivare än högskolan,
- vid antagning av en doktorand som tidigare har påbörjat sin utbildning på forskarnivå vid ett annat lärosäte,
- om det finns andra särskilda skäl, exempelvis:
- extern finansiering avsedd för utbildning på forskarnivå och erhållen i konkurrens,
- antagning till senare del av doktorandstudier,
- antagning till licentiatstudier.
Ansökan till doktorandutbildning
- Ansökan om antagning till utbildning på forskarnivå skickas via ett elektroniskt formulär till IMVs forskarutbildningsgrupp (FUG). Du når formuläret genom att klicka på "Ansökan om antagning (e-blankett)" på sidan med blanketter och mallar på Medicin och farmacis sidor om forskarutbildningen på Medarbetarportalen. Det är den blivande doktoranden som ska fylla i ansökan med stöd av handledaren.
- Doktorandansökan ska innehålla IMVs finansieringsintyg "Blankett för planerad finansiering under forskarutbildningen" (specifikt för vår institution) samt "Intyg rörande arbetstidsfördelning för kliniskt verksamma doktorander" vilket ska vara underskrivet av verksamhetschefen.
- Ansökan om antagning till utbildning på forskarnivå behandlas vid FUG:s möten.
- OBS! Viktigt för ansökningar till IMV är att ange FUG:s ordförande Mia Wadelius som ”Head of Department”, inte IMV:s prefekt.
- När FUG har godkänt ansökan skickas den vidare till vetenskapsområdets kommitté för utbildning på forskarnivå (KUF) för slutlig granskning och godkännande.
- På institutionens gruppyta i Medarbetarportalen finns även en nyttig checklista för ansökan om att antas som doktorand vid IMV.
- Läs gärna mer om antagningsvillkor och behörighet på vetenskapsområdets sidor på Medarbetarportalen.
När du blivit antagen som doktorand
Återkommande årliga rutiner
- Institutionernas forskarutbildningsadministration rapporterar aktivitet i Ladok terminsvis utifrån den angivna aktiviteten i ISP. Ifall aktiviteten förändras ska ISP:n revideras. Revisionsfunktionen nås via startsidan för elektronisk ISP där doktorandens ISP finns under rubriken ”Your issues”.
- En årlig uppföljning av den individuella studieplanen ska lämnas in senast den 15 februari nästkommande år av alla doktorander utom de som antagits eller gjort sitt halvtidsseminarium under det gångna året. Katarina Vangen skickar ut påminnelse vid slutet av året.
Kurser
- I utbildningen på forskarnivå ingår kurser och andra moment som ska motsvara minst 30 högskolepoäng för doktorsexamen och minst 15 högskolepoäng för licentiatexamen. För både doktorsexamen och licentiatexamen krävs att samtliga obligatoriska kurser på forskarnivå fullgjorts och godkänts. Obligatoriska kurser registreras automatiskt i Ladok. För doktorsexamen gäller att även obligatoriska moment ska vara fullgjorda.
- Doktorand och handledare planerar gemensamt vilka kurser doktoranden ska genomgå. Planerade kurser ska finnas med i den individuella studieplanen (ISP).
- Kurser som inte automatiskt registreras i Ladok ska läggas in av Katarina Vangen. I dessa fall ska blanketten för införande av kurser i Ladok (blanketten finns på institutionens gruppyta i Medarbetarportalen) fyllas i med alla uppgifter, signeras av huvudhandledaren och sedan e-postas till Katarina Vangen som lägger in det i Ladok. Därefter godkänner examinator kurser i Ladok.
- Läs gärna mer om kurser på forskarnivå på Medicin och farmacis sidor om forskarutbildningen på Medarbetarportalen.
Halvtidsseminarium
- Halvtidsseminarium är obligatoriskt och ska ske när motsvarande två års heltidsarbete utförts. Samtliga obligatoriska kurser ska vara klara innan halvtidsseminariet genomförs.
- Halvtidsseminarium kan ersättas med licentiatseminarium.
- Anmälan om halvtidsseminarium skickas till Katarina Vangen vid institutionens forskarutbildningsgrupp (FUG) minst tre veckor före planerat halvtidsseminarium.
- Nedanstående ska bifogas anmälan:
- Blankett för anmälan om halvtidsseminarium som finns på institutionens yta i Medarbetarportalen.
- Ladok-utdrag (kontakta Katarina Vangen). Samtliga obligatoriska forskarutbildningskurser ska vara godkända.
- Forskningsplan om högst tre sidor för de resterande två årens arbete.
- När anmälan godkänts skickar Katarina Vangen ut ett protokoll för ”genomfört halvtidsseminarium” till huvudhandledaren.
- Skicka den skriftliga redogörelsen (kappan) till bedömargruppen i form av en pdf minst två veckor före seminariet. Skicka den samtigit till Katarina Jonasson Vangen för diarieföring vid institutionen.
- Efter genomfört halvtidsseminarium skickas det underskrivna protokollet åter till Katarina Jonasson Vangen som lägger in uppgifterna i Ladok samt skickar protokollet till den medicinska fakulteten.
- Läs mer om halvtidsseminarium och vad som gäller på Medarbetarportalen.
Disputation vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci
- Vid disputation ska samtliga obligatoriska kurser vara godkända och den totala kurspoängen ska uppgå till minst 30 högskolepoäng.
- Doktorsavhandlingen kan vara en sammanläggningsavhandling bestående av en ramberättelse (kappa) och en eller flera artiklar/manus eller en monografi. Avhandlingens kvalitet och omfattning ska motsvara förväntat resultat av fyra års heltidsstudier.
- Disputationsanmälan ska göras via ett e-formulär som du når genom att klicka på "Disputationsanmälan (e-blankett)" på sidan med blanketter och mallar på Medicin och farmacis sidor om forskarutbildningen på Medarbetarportalen.
- Disputationsanmälan ska skickas in till IMVs forskarutbildningsgrupp (FUG) senast 1 vecka innan det FUG-möte som ligger minst 14 veckor innan disputationsdatumet, ett schema för detta finns på forskarutbildningsgruppens websida.
- OBS! Viktigt för ansökningar till IMV är att ange FUG:s ordförande Mia Wadelius som ”Head of Department”, inte IMV:s prefekt.
- När FUG har godkänt ansökan skickas den vidare till vetenskapsområdets kommitté för utbildning på forskarnivå (KUF) för slutlig granskning och godkännande.
- Läs gärna mer om vad som gäller vid disputation på vetenskapsområdets sida på Medarbetarportalen.
Senast uppdaterad: 2023-09-07